Rosévin er ikke for pretensiøse snobber

Rosévin er for pretensiøse snobber. Den øker i popularitet, og ikke uten grunn. Den er nemlig veldig enkel å parre med mat, og enkel å drikke.

Rosévin er ikke årgangsvin, som er verdt å stå i kø for på polet. Rosévin er bare vidunderlig enkel på smak, takknemmelig å parre med mat og vakker å se på. Det holder for meg!

Rosèvin blir ikke laget av noen mystiske rosa druer, men derimot av de samme druene det lages rødvin av, og noen ganger er det også noen hvitvinsdruer inne i bildet. Den store forskjellen er at at rosévinene har kontakt med det røde drueskallet i en mye kortere periode. Derav den delikate rødmende fargen.

Går du på et vinmonopol med stort utvalg av rosévin kan hylleseksjonen oppfattes som et fargekart i en malebutikk som spenner gjennom ti nyanser av rosa fra anemisk fersken til dyp rubin. Rosévin blir som oftest laget av knuste røde druer, som den har kontakt med i kun kort periode og ender derfor opp med en stor variasjon i både farge og smaksbilde.

Jeg drikker gjerne rosé hele året, da det er mye mat og anledninger den passer til. Hvis du er i spleiselag der det serveres mye forskjellig mat, er nemlig rosévin det enkleste valget da den er den mest matvennlige vinen. Rosévin passer godt sammen med mye, da den ikke er så dominerende på smak og har en middels smaksprofil. Rosa vin passer godt til rosa mat som laks, ørret og skalldyr og den er også deilig til mange asiatiske retter og ikke minst til salater. Faktisk, er den ikke så dum til pizza heller!

Min karriere som rosévindrikker startet i midten av 20-årene i en liten kystlandsby i Provence omgitt av store lavendelåkre og pinjetrær. I dette duftbildet smakte det ekstra godt med et glass i solnedgangen etter at barna var lagt og det var voksentid. Som regel kjøpte vi vinen iskald på det lokale gatekjøkkenet rundt hjørnet og vi spiste det meste til – ost, skinker, pølser, pizza og pommes frittes!

Som nevnt startet jeg i Provence, og har siden, i alle fall stort sett holdt meg til Frankrike og litt til Spania når det kommer til sjangeren. Provencevinene er lette å drikke med sine røde bærsmaker og aroma av friske roser. De er ofte laget av druene mourvédre, grenache og cinsault, og er som nevnt veldig matvennlige.

Cotes du Rhône, er et annet for meg godt beskjentskap. Litt fyldigere enn Provencevinene, litt mørkere i fargen og fulle av kirsebærsmak. De er ofte laget på syrah, mourvèdre og grenache.

Da jeg også har besøkt Spania mye, har det blitt endel smaking av den gode rosévinen deres fra Rioja, som lages av tempranillo og garnacha. Den er i den andre enden av fargeskalaen enn provencevinen med sin dype, rubinrøde farge som reflekterer duften av jordbær og kirsebær med hint av mynte, blomster eller tobakk.

En annen litt morsom ting jeg har lært meg om rosé, er at det er den enkleste vinen å lære seg å skille ut smak fra, da det sitter mye i fargenyansen. Vanlige smaker i roséviner, som du nesten alltid vil finne er; grapefrukt, jordbær, bringebær, markjordbær og bjørnebær.

Men hvis du smaker på ulike viner vil du kunne kjenne igjen noen av disse smakene som jeg her gjengir fra lys til mørk vin; mynte, grapefrukt, jordbær, moreller, rips, kirsebær, bringebær, markjordbær, rødappelsin, tomat, rød paprika, solbær og bjørnebær.

Det er mye å velge i nå som rosévinen vokser i popularitet og etterspørsel. Det er nesten ikke én druetype som ikke har blitt brukt til å lage rosévin av.

De mest kjente landene er som sagt Frankrike og Spania og det blir som regel brukt 2-3 ulike druetyper og disse er de mest brukte; grenache, sangiovese, syrah, mourvedre, carignan, cinsault og pinot noir. Selv om Frankrike kanskje er episenteret og enkelte går mann av huse for å kjøpe en spesiell type derfra (nevner ikke navn her altså), snakker vi ikke om årgangsvin når det kommer til rosé. Rosé er billig å fremstille, så ingen vits i å blakke seg og se ut som en pretensiøs dust!

Her har du et par tommelfingerregler når du skal finne en god rosévin.

* Se etter unge viner – til forskjell fra andre viner smaker de best når de er ferske og frem til to år etter pressing

* Gå for tørr, ikke søt – det strider litt imot alt du har ellers lært om vin, men de beste roseene har høyt syreinnhold, og mindre sukker som kamuflerer aromaen og smaken

* Ikke betal for mye – siden rosé er billig å lage og ikke skal lagres sier det seg selv at prisen ikke skal være for høy

I år har jeg smakt meg igjennom en del nye viner og også land. Herfra vil jeg anbefale deg å prøve ut disse, to australske, hvorav en er musserende og en gresk én.
Den greske minner mer om den tradisjonelle Riojavarianten, ikke minst med sin dype farge. Ellers har jeg også prøvd rosatoen til Sigurd Wongraven, Black Metalvokalist i Satyricon, og vinmaker i Piemonte. I tillegg har jeg smakt to franske, en av fra Languedoc Rousillion og en fra Bordeaux. Altså et bredt spekter av velsmakende viner.

Lindeman’s Bin 35 Rosé 2019
I Australia lager de rosévin av alt fra pinot gris til nebbiolo, og de smaker ypperlig i varmen. Mange av dem minner meg mye om franske roseer i både farge og uttrykk og denne roseen fra Lindeman´s er intet unntak.
Røde frukter, bringebær og jordbær er det dominerende aromabildet i denne australieren laget på grenache og shiraz. Dette er en rosévin som er lett å like og lett å parre med det meste av mat, men også ideell som aperitiff alene.
Varenummer: 5059101
Pris: 119,90 kr

Lindeman’s Bin 30 Sparkling Rosé
Dette er en deilig variant hvis du har lyst på litt bobler. Denne er laget på to rødvinsdruer og en hvitvinsdrue, nemlig chardonnay, pinot noir og shiraz. Selv om den er tørr, er den høy på syre, noe som er deilig i varmen. Den har en rik fruktsmak av jordbær, bringebær og fersken og passer godt i hyggelige lag der det serveres fingermat eller kanskje en buffet? Som mye annen rosévin er den også perfekt til fisk og skalldyr og salater.
Varenummer: 5060501
Pris: 114,90 kr

Dom. Hatzimichalis Alfega Rose 2019
For en stund tilbake smakte jeg en hvitvin fra denne greske vingården, som var en god opplevelse. Da jeg ble oppmerksom på at de også hadde en rosé i utvalget måtte jeg jo prøve ut den også da hvitvinsdruen deres malagousia også er brukt i blenden sammen med grenache og syrah. Den har en utpreget fruktaroma og du kjenner godt både jordbær og bringebær med hint av krydder og hvit fersken. Jeg vil si den er rund på smak og ikke minst velbalansert. Et supert valg til grillmat, men også en del asiatisk mat og av en eller annen grunn pizza igjen altså! Det er nok fordi at den er såpass i den mørke skalaen at jeg begynner å kjenne tomat …
Varenummer: 7422101
Pris: 175,10

Laroche Rosé La Chevalière, 2019
Languedoc – Roussilon er et spennende vinområde, der druene dyrkes i skrinn jord og derav kan du ofte kjenne duften og smaken av urter. Denne vinen kommer fra Laroche sin eiendom Mas La Chevaliere og deler av druene er fra Rocca Blanca, en kalkholdig vinmark som la om til økologisk drift i 2015. Den har en nydelig lys rosa farge og en godt duft av bær som rips med et hint av bringebær.
Varenummer: 11172501
Pris: 125,90

Les pontons du ferret rosé, 2019
Bordeaux er velkjent som Frankrikes matfat, og vinene herfra er noen av de beste. Maison Jules Lebegue har vært et sentralt vinhus siden 1828, og lager blant annet denne rosévinen som er både balansert og fruktig på smak. Den har også en frisk aroma med preg av røde bær og hint av florale toner.
Varenummer: 11893301
Pris: 139.90

Wongraven Senza Compromesso Piemonte Rosato, 2019
Stadig flere menn drikker rosévin. Rosa drikke er tydeligvis ikke demaskulerende lenger! Vokalist i Black Metalbandet Satyricon, er en habil vinmaker som overtalte sine partnere i Piemonte om at det finnes et marked for denne i Norge. Vinen er en kompromissløs vin laget på 100 % Nebbiolodruer med struktur og komplekse aromaer. Den er mørk i fargen, og er et godt alternativ til lette kjøttretter hvis du vil ha et roséalternativ. Den er fruktig og frisk med fast tanninstruktur og dufter og smaker av røde bær og urter.
Varenummer: 2252001
Pris: 179,90