Nederland er kjent for mange ting. Tullipaner, Gaudaost og vindmøller for å nevne noe. For kunstinterresserte er Nederland kanskje aller mest kjent som hjemlandet til den store kunstneren Rembrandt van Rijn.
Da vi tok turen til Amsterdam i sommer var det et “absolute must” å se så mye av Rembrandt som vi kunne. Første stopp ble derfor Hermitagemuseet. Kun to t-bane stopp unna sentralstajsonen ved Waterlooplein ligger Hermitagemuseet. Hermitagemuseet i Amsterdam er en avdelig av Hermitagemuseet i St.Petersburg i Russland. Museet hadde mange utstillinger, blandt annet “Dutch Heritage” som mens vi var der handlet om Amsterdams byutvikling fra begynnelsen til i dag. Med i den utstillingen hadde de et Rembrandtmaleri kalt “Anatomy lesson of Dr. Deijman (fragment)” som var ganske morbid.
Grunnen til at vi dro til Hermitagemuseet var likevel utstillingen ” The self-portrait from the Mauritshuis”. I denne utstillingen hadde de som utstillingens navn tilsier: “Selvportrettet fra Mauritshuis.” Dette var det siste selvportrettet Rembrandt malte før han døde i 1669. Rembrandt er kjent for sine selvportretter. I løpet av sin levetid malte han om lag 80 selvprotretter, som er mye mer en noen andre i sin samtid. Gjennom hele sin karriere brukte han seg selv som modell til studier og malerier. Dette gjør at Rembrandt er den eneste personen fra tiden før fotografiets oppfinnelse vi kan se bli eldre. En “sefiens” mester. “Life etches itslef onto our faces as we grow older, showing us violence, excesses og kindness” – Rembrandt van Rijn
Vårt neste stopp ble naturligvis Rembrands hus, som ligger en 15 minutters gåtur unna. Rembrandts hus har blitt gjort om til et museum der du kan se hvordan han levde og alle tingene han eide. Der sto det også en person som viste hvordan man lagde oljemaling på Rembrandts tid med forskjellige mineraler og olje i det faktiske atelieret hans. Inkludert i prisen kunne man ta med seg en “audio-guide” som fortalte hva hvert rom var og hva som foregikk der.
I huset var det ikke like mye malerier som man kanskje hadde forventet forvetet, men jeg mener det absolutt er verdt besøket likevel. De hadde de mange av de originale grafiske verkene hans og selve platene som ble brukt til trykking.
Neste dag dro vi til Rijksmuseet ( riksmuseet/nasjonalmuseet) tidlig om morgenen. Her kunne man også få med seg en audio-guidedet tur til 5 euro ekstra. Audio-guiden minnet egentlig mer om en liten ipad. Den hadde en forside hvor du kunne velge ulike guidede turer rundt i museet, for eksempel kunne man velge høydepunkter fra 1100-1500 tallet,Rembrandttur, “Operation night watch” og en haug flere. Jeg valgte først “Operation nights watch “siden jeg ble fengslet av tittelen. Det viser seg at museet restaurerer Rembrandts “the nightswatch” live i tredje etajse.
I audio-guiden, som egentlig ble omtalt som en ” multimedia-player” kunne man se deler av restaurasjonen som man ikke kunne se med det blotte øye. det var helt fantastisk. Med en slik start på museumsdagen valgte jeg å fortsette på “Rembrandt turen”. Man ble guidet gjennom museet med kart på den lille maskinen og når man sto foran bildet turen ville du skulle gå til, fortalte den om maleriet i rundt ett og et halvt minutt.
Rijksmuseet er kjempestort og jeg anbefaler at man følger de guidede turene hvis det er noe spesielt man vil få med seg.
Hvis man er iteressert i kunst og har lyst til å se verkene til Rembrandt er det mange muligheter i Amsterdam. Hvis det er en ting jeg mener man absolutt må få med seg er det Operation night watch” på Rikjsmuseet. Det er veldig unikt og utrolig kult at de inviterer publikum til å se på mens de jobber med kunstverket.
Vi hadde forøvrig booket tid og betalt turene på forhånd, noe vi anbefaler da slipper du å måtte stå i kø for å komme inn i opptil flre timer.
God tur!